« Over de auteur van dit blog | Hoofdpagina | (Oefenen voor) Kerstmenu 2006 »

Escoffier - Het kookboek van de klassieke keuken

Titel: Kookboek van de klassieke keuken
Auteur: Auguste Escoffier
Uitgever: Hes & De Greef
ISBN: 90 6194 429 5

Cover 'Escoffier - kookboek van de klassieke keuken Een enorme dikke pil ligt op m'n buro, 1024 pagina's en 2,1 kg om precies te zijn. Deze kookklassieker is in 1903 geschreven door Auguste Escoffier en is, naar het schijnt, hét referentiewerk voor de klassieke Franse keuken. Klassiek klinken de recepten zeker. Fazanten, patrijzen en beflijsters met heerlijke dikke sauzen en groentepurees rijkelijke voorzien van boter.

De recepten zijn niet bepaald voor de beginneling. In vier bondige zinnen is bijvoorbeeld beschreven hoe je 'Purée de céleri' (selderijpureesoep) maakt. Hierbij is een consommé nodig waarvan je het recept een aantal pagina's daarvoor kunt vinden. Welke van de consommés je dan moet gebruiken, hoe lang het geheel mag koken en hoeveel boter je nodig hebt om het af te maken is moeilijker of zelfs niet terug te vinden. Leuk experiment voor de kerst dus!

Hoewel de recepten niet erg eenvoudig en soms bewerkelijk zijn vind ik dit boek zeker de moeite waard. Voor ieder soort gerecht beschrijft Escoffier in detail de verschillende varianten en basisbereidingswijzen. Vervolgens krijg je in tientallen pagina's honderden varianten te lezen. Goede basiskennis dus en een enorme bron van inspiratie.

Lees reviews over Escoffier bij Bol.com

Over deze blog

Dit is de kookblog van Willem. Klik voor meer informatie over Willem en deze blog.