« De zilveren lepel | Hoofdpagina | De tokowijzer - alles over aziatische ingrediënten »

Gepocheerde rabarber met yoghurtmousse

Gepocheerde rabarber met yoghurt

Rabarber is zo'n groente die bij mij nauwelijks op tafel staat. Ik ken ook weinig mensen die houden van rabarber. Wellicht om de zure smaak en de zachte, bijna snotterige, consistentie die het vaak heeft. Maar nu las ik een paar maanden geleden een recept van Heston Blumenthal waar je de rabarber pocheert in suikersiroop met grenadine. De rabarber blijft hierdoor in één stuk maar is wel heerlijk zacht. En dat klopt helemaal! Dit recept levert je een dessert met stevige rabarber dat heerlijk fris, zoet, zuur maar toch lekker zacht is.

Je moet wel een beetje plannen: het kost je misschien twintig tot dertig minuten maar dat werk is wel verspreid over anderhalve dag.

Ingrediënten voor de yoghurtmousse

Voor vier personen

  • 300 g ricotta
  • 50 g poedersuiker
  • 150 ml yoghurt

Ingrediënten voor de rabarber

  • 200 g suiker
  • 500 ml water
  • 100 ml grenadine
  • 250 g rabarber

Meng de 200 g suiker met het water en de grenadine. Breng deze siroop aan de kook en haal hem dan van het vuur. Laat de siroop afkoelen en bewaar hem tot de volgende dag in de koelkast.

Leg de ricotta in een zeef bekleed met (kaas)doek en plaats ook de ricotta in de koelkast tot de volgende dag.

Was de rabarber en snijd stukken van ongeveer tien centimeter. Doe de rabarber met de siroop in een pan en verwarm tot 65 graden celcius. Haal de pan met de rabarber van het vuur en sluit goed af. Bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Laat de rabarber nu zes uur afkoelen in de siroop.

Meng de poedersuiker door de yoghurt en schep dit voorzichtig door de ricotta. Laat dit mengsel drie uur opstijven in de koelkast.

Haal de rabarber uit de siroop en kook de siroop in tot deze dikvloeibaar is. Als de siroop als een dikke laag aan de bolle kant van een lepel blijft kleven is hij goed. Laat de siroop afkoelen voor serveren.

Opmerkingen

Je kunt het uit laten lekken van de ricotta overslaan als je geen doek hebt of het teveel werk vindt. Gebruik dan de helft van de yoghurt zodat de mousse niet te waterig wordt.

Zowiezo is rabarber op deze manier gepocheerd ook lekker met gewoon yoghurt :)

Reageer

Heb je dit recept zelf gemaakt en wil je laten weten hoe het heeft gesmaakt? Of heb je een vraag over dit recept? Of een opmerking? Plaats een reactie!

Over deze blog

Dit is de kookblog van Willem. Klik voor meer informatie over Willem en deze blog.